Opis
Postrna repa ( Brassica rapa )
Nekada se repa sijala na poljima kao strnišni usjev nakon žita. Bila je važna jesenska i zimska hrana: korijenje se čuvalo u pijesku u hladnim podrumima ili kiselilo. Kisela repa aktualna je i danas. Sada je vrijeme da je više sijemo u kućnim vrtovima jer se radi o jesenskom zimskom povrću koje raste kasno u jesen kada imamo dovoljno mjesta u vrtu. Niskokalorična je, a bogata vitaminima i mineralima. Korijenje ( podebljano korijenje ) jedemo svježe ili ukiseljeno. Idealna je za ljubitelje variva! Jestivi su i mladi listovi: u salati ili pripremljeni kao špinat. Nije zahtjevno povrće. Sijemo u lipnju, srpnju i kolovozu u redove udaljene 25 do 30 cm. Repa se prvi put prorjeđuje kada biljke imaju grube listove na 8 – 10 cm, nakon 14 dana na 15 – 20 cm. Potrebno joj je malo hranjivih tvari, pa se može sijati nakon krumpira, salate, graška, graha. Bolje raste ako ima dovoljno vlage. Beremo u rujnu i listopadu.