Description
Komorač ( Foeniculum vulgare var. dulce )
Komorač je SPECIJALITET i ima poseban okus, aromu i miris. Kao samostalno jelo priprema se kuhanjem i omekšavanjem na pari. Od slatkog komorača možemo napraviti vrlo ukusne juhe. Može se jesti i sirov u salatama. Jedemo i mlade listove koji se kao začin dodaju mnogim jelima. U lipnju i srpnju komoraču pripremimo sunčanu gredicu s hranjivim (gnojimo), humusnim i vlažnim tlom ( obilno zalijevamo ). Napravimo brazde na udaljenosti od 30-40 cm. Sjeme posijemo 2 cm duboko na razmaku 20-25 cm (ako imamo strpljenja). Pokrijemo brazde grabljama ili motikom i ponovno zalijemo. Po potrebi ga prorjeđujemo, redovito okopavamo i plijevimo, a u suši obavezno zalijevamo. “Bijelimo” ga tako da biljke zagrnemo kada su gomolji veličine golf loptice. Gomolj se ne smije vidjeti, vide se samo zeleni listovi. Zatim ih postupno zagrnemo još nekoliko puta. Kad je komorač veličine šake, počnemo ga brati. Režemo ga neposredno iznad zemlje.