Description
Cikla (Beta vulgaris)
Jako zdravo povrće koje sadrži mnogo željeza i silicija zbog čega bi trebalo biti na našem stolu barem jedanput tjedno. Podnosi i hladnije temperature. Traži rahlo, hranjivo humusno i vlažno tlo. Sijemo je od sredine travnja (ako mlade biljke uhvati zima, mogu procvasti) do sredine lipnja. Bolje je ako ih sijemo kasnije jer ih onda i beremo kasnije zbog čega imamo svježe povrće i kasno ujesen ( listopad, studeni ). Više voli vlažno nego suho ljeto. Ne zaboravimo je razrijediti. Mlade biljke jedemo sirove, najbolje zajedno sa salatom u velikoj zdjeli za salatu. Zahvalna će vam biti na dodatnoj gnojidbi. Neka ne raste u blizini blitve ili špinata. Ako je želimo skladištiti, trebamo je brati što kasnije, ali prije prve zime. Korijene iskopamo u sunčanom i suhom vremenu, uvečer te ih čuvamo u pijesku pri 3 do 4 ºC. Korijene NE peremo, lišće savijemo pa otkinemo. Ciklu obvezno cijedimo, najbolje zajedno s jabukama. Intenzivno crvena boja rezultat je glikozida betanina koji može ekstrahirati te se upotrebljava kao prirodno bojilo. Začini koji dobro idu s ciklom jesu kim, kopar, kiselo vrhnje, hren, pasta od wasabija te sok od naranče i limuna.