Opis
Pastrnjak ( Pastinaca sativa )
Pastrnjak je delikatesno povrće čija popularnost u boljim restoranima sve više raste. Možemo ih pripremati u različitim jelima kao sirove, kuhane ili pečene. Najbolje raste na rahlom i hranjivom tlu. Sjeme klije do tri tjedna ( traži stalno vlažno tlo ). Sijemo ga u travnju zajedno s rotkvicom i salatom jer iste brže kliju i rastu; kad ih beremo, pastrnjak ima dovoljno mjesta i vremena za rast. Do jeseni pastrnjak samo još skuplja snagu i proizvodi eterična ulja. Beremo ga kasno ujesen i to tako da NE oštetimo korijene ( zemlju dižemo vilama ). Otporan je na hladnoću pa ga možemo brati cijelu zimu. Ako je jako hladno, možemo ga pokriti i slamom. Ako ga uhvati inje, postane čak ukusniji jer se dio škroba pretvori u šećer. Pastrnjak je također delikatesa za miševe i voluharice. Ako ih ima u našem vrtu, beremo ga ranije. Možemo ga skladištiti u kutiji u podrumu ili zamrznuti.