Luk VLASAC - Trgovina Plod

Luk VLASAC

0.70 

Pakiranje 0,3 g

Broj sjemenki u 1 g – cca 250 -300 kom

Trajnica. Prisutna je kao jednogodišnja biljka u povrtnjaku. Nije zahtjevna za uzgoj. Upotrebljavamo uvijek zelene, ravne listove, koji imaju blag miris po češnjaku. Svježe listove upotrebljavamo
za juhe, salate, sirne namaze ili ga pripremamo kao povrće. Cvjetovi su pogodni za ukrašavanje.

Opis

Luk ( Allium cepa )

U ožujku i travnju sijemo u redove ( 30 do 40 cm među redovima ) te ga cijelo ljeto polako razrjeđujemo (na 10 cm između luka). Iščupane biljke pojedemo ili ih presadimo bilo gdje u vrtu jer je luk dobar susjed krastavcima, mrkvi, salati, rajčicama i jagodama. Najbolje je ako ga sijemo zajedno s mrkvom: jedan red luka, jedan red mrkve, jedan red luka i tako dalje, ovisno o raspoloživoj količini mjesta za luk i mrkvu. Tijekom rasta trebamo redovno plitko okopavati kako bi tlo bilo rahlo i zračno, kako bismo spriječili hlapljenje vlage u tlu te, naravno, spriječili rast korova. Luk podnosi kratkotrajnu sušu. Ako je suša dugotrajna, potrebno je navodnjavanje kap po kap. Od muhe luk zaštitimo tako da gredicu pokrijemo tunelom od koprene. Žutim, ljepljivim pločama utvrdimo vrijeme napada muhe. Ljetina: prema kraju rasta, kad je luk dovoljno velik, zemlju oko biljaka nježno okopamo. Time pokidamo korijene koji onda ne mogu više crpiti dovoljno vode zbog čega luk brže sazrije. Luk je zreo kad lišće samo od sebe legne na tlo. Luk možemo skladištiti duže ako ga nakon berbe do večeri ostavimo na suncu. Luk se dobro skladišti – napravimo pletenice te ih preko zime objesimo u hladan, zračan, ne previše svijetao prostor.