Opis
Stablo je visoko oko 80-90 cm, zeleno, ponekad s crvenom nijansom. Mahuna je dužine 30 cm, u njoj je 4-7 sjemena.
Budući da je bob otporan na hladnoću, sije se što ranije u proljeće, a u primorju i u jesen. Vrućina mu ne odgovara, cvjetovi otpadaju i napadaju ga uši. U vrtu njegov miris odbija voluharice. U Europi se uzgajao već prije graha. Jedemo mlade zelene mahune, nezrele sjemenke (svježe ili smrznute) te također osušene velike sjemenke. Svježi bob kuhamo 15 minuta, a suhe sjemenke prije upotrebe namačemo 10 do 12 sati, zatim kuhamo 1 do 2 sata, u ekspres-loncu 35 minuta. Lupina suhog boba debela je pa ga kuhanog zgnječimo. Bob ima karakterističan, pomalo gorak okus, koji se može ublažiti odgovarajućim začinima. Jedan je od najboljih izvora biljnih proteina.