Description
Blitva ( Beta vulgaris )
Blitvu je delikatesno povrće. Jako je popularna u Primorju, ali odlično raste i u kontinentalnoj, hladnijoj klimi. Sadrži puno različitih vitamina i minerala. Koristimo svježe biljke jer ubrane brzo uvenu. Stabljike s okusom koji podsjeća na šparoge kuhamo na pari. Lišće koristimo kao špinat. Blitva je odlična u lazanjama te na pizzi. Lišće možemo koristiti za različita punjenja ( rolade ). Dobro se slaže s limunom, muškatnim oraščićem, paprom, pimentom i vrhnjem. Ako želimo očuvati boju stabljika i lišća, brzinski je skuhamo u slanoj vodi te ispržimo na maslacu. Biljka je koja ne traži puno: najviše voli sunce, ali će dobro rasti i u polusjeni. Najbolje raste na dubokom, humusnom i vlažnom tlu. Prije sjetve gredicu gnojimo kompostom ili organskim gnojivom. Vani je sijemo od travnja do početka lipnja ili srpnja, kolovoza. Na gredici napravimo 2 cm duboke jarke na udaljenosti 30 cm. Na svakih 5 cm stavimo jedno sjeme te ga pokrijemo slojem zemlje. Kasnije biljke prorijedimo na udaljenosti 30 do 40 cm. Budući da blitva voli vlagu, tlo malčiramo ili redovito okopavamo te zalijevamo. Za bolji rast koristimo uvarak od koprive i gaveza. Počinjemo brati vanjsko lišće i to tako da ga otrgnemo ili „odvijemo”. Biljku možemo cijelu rezati na visini 3 do 5 cm jer će se rast nastaviti. Neka bude dio miješanog usjeva s mrkvom, grahom, rotkvicom i salatom. Dekorativna je biljka: možemo je držati u cvjetnoj gredici u povrtnjaku ili u velikom dekorativnom loncu na terasi.