Opis
Tikve ili bundeve ( Cucurbita maxima, Cucurbita moschata )
• vrtne tikve ili bundeve
ili zimske tikve
• rastu na dugim vriježama
• različitih su oblika, boja i okusa
• odlične su za skladištenje
Pravo vrijeme za branje tikvi jest kad plodovi imaju svoju pravu boju (pomažemo si sa slikom) i kad stabljika ploda postane drvenasta i smeđa. Velike tikve zvuče prazno (šuplje) ako pokucamo na njih. Uvijek ih odrežemo zajedno s 5 do 7 cm dugim dijelom stabljike jer oštećene i kratke stabljike skraćuju vrijeme skladištenja. Beremo ih krajem kolovoza, sve do jeseni (ovisi o sorti i vremenu sjetve). Za vrijeme prvog inja sve tikve trebaju biti pobrane te uskladištene. Nakon branja tikve stavimo za 2 do 3 tjedna u suhi i topao prostor (20 °C) da ojačaju. Nakon toga skladištimo ih na hladnom (10 do 15 °C) i suhom, na primjer, na stepenicama, u garaži ili podrumu. Nikad ih ne slažemo jedne na druge. Slažemo ih u redove kako bi se međusobno što manje dodirivale. Tako će izdržati do proljeća.