Description
Rotkvica ( Raphanus sativus )
Korijen rotkvice nije odebljan korijen kao kod mrkve, nego zadebljano stablo između korijena i lista. Zbog toga su rotkvice uvijek malo iznad zemlje. Rotkvice najbolje rastu na sunčanom mjestu. Najbolje je tlo koje smo pognojili kompostom ( ne voli svježi stajski gnoj i mineralna gnojiva ), a koje treba biti uvijek vlažno da bismo spriječili napad buhača te lignifikaciju rotkvica. Buhači na
lišću naprave rupice koje su više vizualnog značenja jer ih u zdravom vrtu nikada nema toliko da bi napravili ozbiljnu štetu. Rotkvice najbolje rastu u miješanim usjevima sa salatom, mrkvom, špinatom, blitvom i rajčicom ili na rubovima gredica. Loši susjedi su luk i krastavci. Neka ne rastu u blizini kupusa. Sijemo ih odmah u proljeće kad tlo to dopušta, također u hladne gredice, folijski tunel i ispod agrofolije. Udaljenost između redova neka bude 15 cm, a u red razrjeđujemo na 4 do 5 cm. Pri razrjeđivanju mlađe rotkvice obvezno jedemo u salati. Sijemo ih tijekom cijelog ljeta, do sredine septembra. Rastu brzo, pa ih oni koji ih jako vole mogu sijati svakih14 dana. Nijedno povrće ne sazrije tako brzo: rotkvice sazriju u 6 do 8 tjedana, ovisno o godišnjem dobu sjetve. Jedemo ih mlade, i to odmah. Sve sorte rotkvica imaju bijelo meso i sve imaju sličan okus – da, pogodili ste – okus rotkvice. Razlikuju se samo prema boji kože i obliku. Kad počinju cvasti, nisu više ukusne. Ali cvjetovi privlače domaće i divlje pčele, a iz njih se razviju male mahune sa sjemenom koje mogu biti pikantan dodatak salatama.