Opis
Kelj pupčar (Brassica oleracea)
Sijemo ga sredinom svibnja, a presadimo sredinom lipnja. Nakon presađivanja dva do tri tjedna manje zalijevamo kako bi sadnice mogle oblikovati jak sustav korijenja. Tijekom rasta u suši obavezno zalijevamo. Oko biljke trebamo ostaviti 50 cm mjesta (u svim smjerovima). Obavezno gnojimo: stajskim gnojivom već prije sanje, kompostom prije sadnje i tijekom njega, organskim gnojivom prije sađenja i jednom tijekom njega, uvarkom od koprive
tijekom rasta. Tlo pokrijemo ( malčiramo ). Ljeti prema potrebi više puta dodajemo zemlju ( jači sustav korijenja, zadržimo vlagu u tlu ). Velikim biljkama nudimo oporu (štap). Od kraja rujna do sredine kolovoza uklonimo vršak ( pupoljci na taj način brže postanu deblji ). Beremo nakon prvog mraza ili kad je promjer pupoljaka približno 1 cm (odozdo prema gore), što je od početka rujna do kraja siječnja. Kelj je danas specijalitet. Nije više samo prilog mesu, nego i samostalno jelo. Odmah nakon branja kratko ga kuhamo ( sedam minuta u slanoj vodi ) kako bi očuvao aromu i hranljive tvari. Pupoljke možemo i zamrznuti (12 mjeseci).