Opis
DOMAĆI LIŠĆAR • Listovi su glatki, tamno zeleni i aromatični.
Treba mu manja gredica, na gredici tri vrste peršina, čije lišće se ubire cijelo ljeto do kasne jeseni. U jesen lišće odrežemo i zamrznemo. U korjenastog peršina korijenje iskopamo i skladištimo u podrumu. Budući da podnosi malo sjene (jedan od rijetkog povrća), sijemo ga u blizini rajčice, koji će mu osigurati sjenu kad bude previše vrućine, a peršin stimulira rast rajčice i poboljšava okus. Peršin jako dugo klije, i do šest tjedana. Na svjetlu klije bolje. Nikad ga ne sijemo na istu gredicu. Ujesen iskopamo poneki korijen te ga presadimo u dekorativni lonac. Na gredici najčešće prezimi i u proljeće proklije. Na taj način imamo mladi peršin i u proljeće. Kasnije ga ostavimo da otiđe u cvijet jer ga pčele iznimno vole.
Peršin se sije i sredinom kolovoza, kada je toplo, pa peršin bolje i brže klija nego u proljeće. Tako imamo mladog već u rujnu i kasno u zimu. Ako je zima blaga ili ako pokrijemo gredicu, izdržat će do proljeća. Sljedećeg proljeća neće cvjetati jer je premali.